znany w

Encyklopedia PWN

wermut
[niem., ‘piołun’],
wino ziołowe, białe lub czerwone, zawierające 12–18% alkoholu, otrzymywane przez aromatyzację win wyciągiem ziół aromatycznych (gł. składnik bylica piołun) oraz przypraw (szałwia, kora chinowca, skórka z gorzkich pomarańczy, goździki, gałka muszkatołowa itp.), niekiedy z dodatkiem cukru (5–20%) i alkoholu;
Wessel Teodor, data ur. nieznana, zm. 1775,
wojewoda łęczycki od 1759, podskarbi w. kor. od 1761;
szt. plast. miękka pałeczka z drewna zwęglonego bez dostępu powietrza, służąca do wykonywania szkiców i rysunków, znana od starożytności;
Willys
[uı̣liz; ang.],
marka amer. samochodów terenowych i osobowych;
wirczyk, Vorticella,
rodzaj pierwotniaków z typu orzęsków;
ogólna nazwa chorób roślin wywoływanych przez wirusy roślin;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia